Parmak Uzunluğu ve Oksijen Tüketimi Arasındaki İlginç Bağlantı!

Swansea Üniversitesi'nde görev yapan parmak oranı uzmanı Profesör John Manning ve ekibi, Covid-19 ve kalp hastalıkları gibi önemli sağlık sorunlarının ciddiyetinde etkili bir faktör olan oksijen tüketimi ile parmak uzunluğu arasındaki ilginç bağlantıyı araştırdı. Bu konuda yapılan son araştırma, American Journal of Human Biology dergisinde yayınlandı.

Araştırma kapsamında, 133 profesyonel futbolcu üzerinde vücut ölçümleri gerçekleştirildi ve özellikle parmak uzunlukları üzerinde yoğunlaşıldı. El taramalarıyla elde edilen verilere ek olarak, futbolcuların aşamalı kardiyopulmoner testlere katılımıyla oksijen tüketimi analiz edildi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, oyuncuların yüzük parmakları (4D) ile işaret parmakları (2D) arasındaki uzunluk oranı, aşamalı kardiyopulmoner testlerde yüksek maksimum oksijen tüketimiyle ilişkilendirildi. Bu durum, uzun 4D'nin etkili oksijen metabolizmasıyla ilişkilendirilmesine dayanıyor.

Yapılan açıklamada, yüzük parmaklarının, anne karnındaki yüksek testosteron seviyelerinin bir belirleyicisi olduğuna inanıldığı vurgulandı. Testosteronun, hücrelerdeki enerji üreticileri olan mitokondriler üzerindeki etkisi aracılığıyla oksijen metabolizmasını etkilediği ifade edildi. Profesör Manning, "Bulgularımız, uzun 4D'nin yüksek performansla, ayrıca kalp hastalığı ve Covid-19 gibi durumlarda düşük hastalık şiddetiyle ilişkilendirildiği diğer çalışmalarla tutarlıdır" dedi.

"Bu çalışma, sağlıklı ve iyi eğitim almış sporcuların kullanımının, hastalık sonuçları için önemli olan metabolik süreçleri açıklığa kavuşturmada ne kadar değerli olduğunu göstermektedir." Araştırma ekibi, bu ilişkilerin kadınlarda nasıl değiştiğini daha iyi anlamak için ileri çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Profesör Manning'in önceki çalışmaları, bir kişinin sol ve sağ elindeki parmak uzunluğu farkının, Covid-19 ile ilgili sonuçlar hakkında önemli bilgiler sağlayabileceği konusunu incelemiştir.