Spor Yöneticiliği

Kemik Sağlığı İçin Futbol ve Basketbol Düz Koşudan Daha Faydalı

Indiana Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tek yönlü koşuların olduğu sporlar yerine, futbol ve basketbol gibi çok yönlü koşuların olduğu sporlara katılan genç sporcuların, yetişkinlik dönemindeki kemik yaralanmaları açısından daha az risk altında olacakları belirlenmiştir.

"American College of Sports Medicine" Spor ve Egzersiz Hekimliği bölümünde yayınlanan çalışma, genellikle stres kırıkları gibi kemik stres yaralanmaları yaşayan kadın kros koşucularını incelemiştir.

Araştırmacılar, genç yaşta koşan ve birçok yönde hareket gerektiren basketbol ve futbol gibi sporlara katılan sporcuların, yalnızca koşan, yüzen veya bisiklete binen sporculara göre daha iyi kemik yapısına ve güce sahip olduklarını bulmuşlardır (Warden vd., 2022). Mevcut çalışmada araştırmacılar, koşucularda kemik stres yaralanmalarının sıklıkla meydana geldiği ayak bileği yakınındaki kaval kemiğini ve ayaklardaki kemikleri değerlendirmek için yüksek çözünürlüklü görüntüleme kullanmışlardır.

Gençken hem koşu hem de çok yönlü sporlara katılan sporcuların, yalnızca koşan sporculara göre yüzde 10 ila 20 daha fazla kemik gücüne sahip olduklarını bulmuşlardır (Warden vd., 2022). Sonuç olarak, çalışmanın bulguları, sporcuların daha sağlam bir iskelet oluşturmak için koşuda uzmanlaşmayı geciktirmeleri ve gençken çok yönlü sporlar yapmaları ve potansiyel olarak kemik stresi yaralanmalarını önlemeleri yönündeki önerileri desteklemektedir.