Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - besyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - besyo@gelisim.edu.tr

Spor Yöneticiliği








 Bir Spor Fanatiği Olmak Yaşamımızı Nasıl Etkiler?


Performans düşüşleri, puan kayıpları, mağlubiyetler... Tüm stresli yönlerine rağmen taraftarlar spora olan tutkusunu koruyor ve destekledikleri takımlara finansal, sosyal ve duygusal yapmaya devam ediyor.


Araştırmalarla ortaya konan rakamlar durumu bize özetliyor; Amerikan futbolu taraftarlarının ayda 46 saatini takımları hakkında konuşarak ve düşünerek geçirdikleri ve bir deplasman maçına katılmak için ortalama 296 mil (476 km) seyahat ettikleri bildirildi.
 
Las Vegas Raiders'ı destekleyen ortalama dört kişilik bir aile, bir müsabakayı izlemek için yaklaşık 780 ABD Doları (575 £) harcıyor. 2018'de İngiliz futbol taraftarları, takımlarını desteklemek için yılda ortalama 712 sterlin harcıyor. Araştırmalar, maç izlemek strese neden olsa da taraftar olmanın, yenilgide bile sizin için iyi olabileceğini gösteriyor.
 
Oyundan daha fazlası
 
Spor müsabakaları, fanatiklerde güçlü duygusal tepkiler uyandırabilir. Kortizol adı verilen bir hormonun salınması, daha yüksek bir kalp ve solunum hızı içeren ve bizi karşılaşabileceğimiz zorluklara ve farklı durumlara hazırlamaya yardımcı olan bir stres tepkisine neden olur. Erkek sporcularda bir zafer yaşamak, kendi sahasında oynamak ve hatta bir takım arkadaşının galibiyetini izlemek bile testosteron artışıyla ilişkilendirilmiştir.
 
Erkek tenisçiler ile yapılan araştırmalar, maç öncesi testosteronu yüksek olanların maç hakkında daha olumlu hissettiklerini gösterdi. Spor müsabakalarında kazanmak, testosteronda artışa neden olabilir. Testosterondaki bir artış, ödüller ve olumlu duygularla ilişkili kimyasal haberci dopamin salınımını artırabilir.
 
Araştırmalar taraftarların destekledikleri oyunculara benzer fizyolojik tepkiler gösterebileceğini ortaya koyuyor. Örneğin, 2010 Fifa Dünya Kupası sırasında, erkek ve kadın İspanyol futbol taraftarlarının, maç izlerken daha yüksek testosteron ve kortizol seviyelerine sahip olduğunu gösterdi. Kalabalığın bir parçası olmak, sosyal olarak bağlı hissetmek, benlik saygısı ve refahımız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Yapılan bir araştırma galibiyet yaşayan ABD'li kolej futbolu taraftarlarının, maç sonrası iki güne kadar süren bir özgüven artışı yaşadıklarını gösterdi.
 
Ayrıca yenilginin duygusal yükünü paylaşan hayranlar için bir grubun parçası olmak, özgüvenleri üzerinde koruyucu bir mekanizma işlevi görmüş olabileceğini ortaya koydu. Kalabalığın bir parçası olmak, sosyal olarak bağlı hissetmek, benlik saygısı ve refahımız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Yapılan bir araştırma galibiyet yaşayan ABD'li kolej futbolu taraftarlarının, maç sonrası iki güne kadar süren bir özgüven artışı yaşadıklarını gösterdi.