Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - besyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - besyo@gelisim.edu.tr

Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri








 Görme Engelliler


İçerisinde bulunduğumuz Engelliler Haftası kapsamında 11 Mayıs Görme Engelliler gününde, görme engelli bireylerimizi tanımak amacıyla sizin için bazı bilgileri derledik.


Görme engelli kimdir?

Doğuştan ya da doğum sonrasındaki bazı sebepler dolayısıyla tedavi edilemeyecek şekilde görme duyusunda anlamlı bir kayıp yaşayan ve bu sebeple yaşamlarını desteksiz sürdüremeyen kişiler ‘Görme Engelli’ olarak tanımlanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) yaptığı tarife göre; tıbbi ve cerrahi tedaviler sonrasında düzeltmelere rağmen iyi gören bir gözde, görme 0.3’ten az veya görme alanı 20 dereceden dar ise görme az demektir.

Görme kaybından veya yetersizliğinden etkilenen bireyler, sosyal hayatlarını görme dışında kalan dokunma, işitme, koklama gibi diğer duyular aracılığı ile yürütmektedir.
 
Görme engelinin nedenleri?

Kalıtımsal sebepler ve annenin hamilelik süresince ateşli hastalık geçirmesi, radyasyona maruz kalması, suçiçeği çıkarması, erken veya geç doğum, bebeğin başına kordon dolanması sonucunda bebeğin oksijensiz kalması, bebeğin doğum sonrasında ateşli hastalıklar geçirmesi, travmalar, nedenleri arasında sayılabilmektedir.
 
Bu hayatı hep beraber paylaşmaktayız, bizlere düşen en önemli görev ise ilk olarak onlara engel olmamaktır. Sonrasında onlarla paylaştığımız alanların sayısını artırarak onlar için de hayatı bizim gibi kolaylaştırmaya gayret göstermektir.

 
"Kalp kör olduktan sonra, gözün görmesinde yarar yoktur."
Hz. Ali