Engelli bireyler için sporun özel bir önemi vardır çünkü günümüzde egzersiz, engellilerin eğitim ve rehabilitasyonunda tedavi edici bir araç olarak kullanılmaktadır. Engelli bir bireyin spor yapmanın olumlu etkileri, direkt olarak engelli bireyin kendisi, ailesi, işyeri ve toplum tarafından görülebilir. Spor, engelli bireyler için sosyal etkileşimi artırır, bireysel girişimciliği teşvik eder ve insanlar arasında dayanışma duygusunu yaygınlaştırır.
Engellilik türüne bakılmaksızın, yürüyüş, egzersiz ve spor aktiviteleri bireylere zevk verir ve yaşam motivasyonunu artırır . Egzersiz ve beden eğitimi, engelli bireylerin diğer bireylerle bağ kurmasına, bir grup içinde hissetmelerine, paylaşma ve işbirliği becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, bireyin engelini yönetme ve azaltma yollarını öğrenirken kas ve sinir sistemi, zihinsel tepkiler ve motor gelişimini destekler.
Bu nedenle, spor danışmanları, eğitimciler ve aileler, engelli bireyleri spor yapmaya teşvik etmelidir. Engelli bireylerin zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığı açısından egzersiz ve spor aktiviteleri büyük öneme sahiptir. Engelli bireylerin egzersize teşvik edilmesi, çocukluk dönemlerinde başlamalıdır. Beden eğitimi derslerinde çeşitli takım oyunlarına katılmaları, çocukluk döneminde egzersiz alışkanlığı kazanmaları açısından önemlidir. (Ayrıca, golf, yüzme, dövüş sanatları, aerobik, güreş, jimnastik, halter, kaykay gibi etkinliklerin de sunulması, öğrencilere beden eğitimi derslerine ve atletik etkinliklere başarılı bir şekilde katılma fırsatı sunar.