Antrenörlük Eğitimi

Spor Beyin Sarsıntıları Gelecekteki Yaralanma Riskini Artırıyor

Beyin sarsıntısı, genç ve yetişkin temas sporlarının gerçeğidir. Güney Avustralya Üniversitesi (University of South Australia - UniSA) spor uzmanları, kafa travması geçiren genç sporcuların daha uzun iyileşme sürelerine ihtiyaç duyabileceğini öne sürmektedir. Yeni araştırmalar, beyin sarsıntısının gelecekteki yaralanma riskini %50 oranında artırabileceğini gösteriyor.

Yedi sezon boyunca yaralanmaları takip eden araştırmacılar, beyin sarsıntısı geçiren futbolcuların gelecekte yeniden yaralanma olasılığının, hiç yaralanmamış oyuncularla karşılaştırıldığında yaklaşık 1,5 kat daha fazla olduğunu buldu. Bu artan risk, üst ve alt ekstremite yaralanmalarından dönen oyuncularla aynıydı.

Avustralya Futbol Ligi'nde (Australian Football League - AFL) sarsıntılar en yaygın yaralanmalardan biridir; her 1000 saatte ortalama altı beyin sarsıntısı yaşanır ve her yıl yaklaşık 70 ila 80 erkek oyuncu buna dahil olur.

AFL ve AFLW'nin yanı sıra genç elit Avustralya Futbolu'nda da beyin sarsıntısı yönergeleri (AFL ve AFLW Concussion Guidelines March 2023 – FINAL, 2023), bir oyuncunun beyin sarsıntısı sonrası oyuna geri dönebileceği en erken zamanın, oyuna dönüş programı yoluyla kademe kademe ilerlemeyi takip ettikten sonra, yaralanmadan 12 gün sonra olduğunu belirtiyor.

Dr. Bennett (2023), beyin sarsıntısından sonraki 12 gün yönündeki mevcut önerinin, 18 yaş altı elit futbolcuların tamamen iyileşmesine izin vermek için yeterli olmayacağını açıklamaktadır. Bu aynı zamanda beyin sarsıntısından etkilenen fiziksel niteliklerin, bir sporcunun spora dönmeden önce daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğine de işaret edebilir.

"Beyin sarsıntısı, Avustralya futbolunda denge, koordinasyon, reaksiyon süresi ve karar vermede bozukluklara yol açabilen yaygın bir yaralanmadır ve bu bozukluklar, bir sporcunun tamamen iyileşmeden oyuna dönmesi durumunda diğer yaralanma riskini artırabilir" (Bennett vd., 2023).

Dr. Bennett, beyin sarsıntısının, kas dokusu hasarı olmadan, motor kontrolünü etkileyen benzersiz bir yaralanma olduğunu belirtmektedir (Bennett vd., 2023). Araştırmacılar, gelecekteki çalışmaların beyin sarsıntısı geçiren sporcular için en uygun rehabilitasyon ve yaralanma önleme stratejilerini belirlemeye çalışması gerektiğinden söz etmektedirler."

SDG Resmi