Günümüzde yapılan 140'tan fazla referanslı çalışma, kavrama gücünün genel sağlık için önemli bir gösterge olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmalar, kavrama gücünün sadece bir kas gücü olmanın ötesinde, genel kuvvet ve fonksiyon, kemik mineral yoğunluğu, kırıklar ve düşme riskleri, beslenme durumu, hastalık durumu, komorbidite gibi bir dizi sağlık göstergesini açıklayabilir veya öngörebilir bir biyobelirteç olduğunu göstermektedir.
İncelemeye dayanarak kavrama kuvvetinin;
-
Genel kuvvet ve fonksiyon,
-
Kemik mineral yoğunluğu,
-
Kırıklar ve düşme riskleri,
-
Beslenme durumu, hastalık durumu,
-
Komorbidite gibi spesifik sonuçların açıklayıcı veya öngörücü bir biyobelirteç olarak kullanımını destekleyen yeterli kanıt olduğu görülmektedir.
18 – 85 yaş arasındaki 1200'den fazla katılımcı üzerinde gerçekleştirilen bir araştırma, kavrama kuvvetinin yaşla birlikte değiştiğini ortaya koymaktadır. Bu araştırma, 60 yaşından sonra kavrama kuvvetinde belirgin bir azalma başladığını ve dominant el ile diğer el arasındaki kuvvet farkının %10'dan az olması gerektiğini göstermektedir.
Uzmanlar, bu bulgular ışığında toplumda ve sağlık bakım ortamlarında yetişkinler için kavrama kuvveti ölçümünün rutin hale getirilmesini öneriyor. Ayrıca, kavrama kuvvetini artırmak için kombine kuvvet egzersizlerinin uygulanması, bu egzersizlerin sağlık açısından sunduğu çeşitli faydaları içeren bir rutin oluşturmanın önemini vurguluyor.
Kaynaklar:
Bohannon, R. W. (2019). Grip strength: an indispensable biomarker for older adults. Clinical interventions in aging, 1681-1691.
Wang, Y. C., Bohannon, R. W., Li, X., Sindhu, B., & Kapellusch, J. (2018). Hand-grip strength: normative reference values and equations for individuals 18 to 85 years of age residing in the United States. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 48(9), 685-693.