Öz-Şefkat Uygulamak, İnsanların Kilo Verme Hedeflerine Ulaşmalarına Yardımcı Olabilir mi?"

Kilo verme süreci genellikle zorlu bir deneyimdir, çünkü yüksek kalorili ve lezzetli yiyecekler kolayca ulaşılabilir durumdadır. İnsanlar genellikle istediklerinin aksine aşırı yeme eğiliminde olabilirler, bu da hedeflerinden sapmalarına neden olabilir. Drexel Üniversitesi Sanat ve Bilimler Fakültesi'ndeki Center for Weight, Eating and Lifestyle Sciences (WELL Center)'in yürüttüğü bir araştırma, kendine şefkat uygulamanın, aşırı yeme eğilimleriyle daha etkili bir şekilde başa çıkmaya yardımcı olup olmadığını inceledi.

Araştırma, katılımcıların aşırı yeme durumlarına daha fazla kendine şefkat gösterdiğinde, sonraki saatlerde daha iyi bir ruh hali ve yeme-içme davranışları üzerinde daha iyi bir öz kontrol sağladıklarını ortaya koydu. Bu bulgular, kendine şefkatin, aksaklıklara karşı daha az moral bozucu bir tepki vererek daha sağlıklı kilo verme davranışları sergileme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

Araştırmacılar, 140 katılımcıdan oluşan bir yaşam tarzı değişikliği programına katılan bir grup üzerinde veri topladı. Katılımcılar, günlük olarak telefonlarına anketlere yanıt vererek, beklenmedik bir şekilde fazla yemek yeme, istenmeyen bir yiyecek tüketme veya istenmeyen bir zamanda yemek yeme gibi diyet aksaklıkları yaşayıp yaşamadıklarını ve bu aksaklıklara nasıl tepki verdiklerini bildirdi.

Araştırmacılar ayrıca katılımcıların ruh hallerini değerlendirdi ve son anketlere verdikleri yanıtlara göre yeme ve egzersiz davranışları üzerinde ne kadar iyi bir öz kontrol sağlayabildiklerini sordu.

Araştırmacı Hagerman, kilo verme ve kilo koruma sürecinin zorlu olduğunu belirterek, "Gerçekte, hepimizi başarısızlığa sürükleyen bir beslenme ortamında yaşıyoruz. Kendine şefkat uygulamak, öz eleştiri yerine zorlu kilo verme sürecinde dayanıklılığı teşvik etmek için önemli bir stratejidir" diyor.

Hagerman, kendine şefkat uygulamanın kişilere aksaklıklarla daha iyi başa çıkma becerisi kazandırarak hedeflerine daha az etkilendiklerini belirtiyor. "Kendinizi yeme davranışınız için eleştirmek istediğinizde, bunun yerine bir arkadaşınıza veya sevdiklerinize nasıl konuşacağınızı düşünmeyi deneyin" diyor.

Araştırma ekibi, bu bulguların kişilere aksaklıklar yaşadıklarında nasıl kendine şefkat uygulamalarını öğreten daha etkili müdahalelere yol açmasını umuyor. Ayrıca, gerçek anlamda kendine şefkat uygulamanın, kişisel standartlara ve hedeflere sadık kalmada nasıl yardımcı olabileceğini incelemeyi hedefliyorlar. Hagerman, "Kendine şefkat mesajının, kişinin kendini affetmesine ve kendi belirlediği hedefleri reddetmesine yol açabileceği bir yanlış anlamaya düşebileceğini, ancak biz, kendine şefkat ve sorumluluk duygusunun bir arada işleyebileceğini gösterdik" diyor.