Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - besyo@gelisim.edu.tr

Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri








 İşitme ve Konuşma Engelli Bireyler


İçerisinde bulunduğumuz Engelliler Haftası kapsamında 12 Mayıs İşitme ve Konuşma Kusurluları gününde, işitme ve konuşma engelli bireylerimizi tanımak amacıyla sizin için bazı bilgileri derledik.


İşitme-Konuşma Engelli Olmanın Sebepleri

İşitme engelli olmanın farklı nedenleri bulunmaktadır. Bu engelliliğin %95’i doğum öncesinde %5’i ise çocukların dili öğrenme aşamasında meydana gelmektedir. İşitme engelli olmanın sebepleri üçe ayrılmaktadır.

Bunlar; doğum öncesindeki faktörler, doğum anındaki faktörleri ve doğum sonrasındaki etkenler olarak belirlenmektedir.

İşitme Kaybına Bağlı Dil ve Konuşma Sorunları

Çocuklarda işitme problemleri, dil ve konuşma gelişimlerinde gecikmelere ve yetersizliğe sebep olabilmektedir. Bundan dolayı işitme kaybı yaşayan çocuklarda erken tanı ve sonrasında çocuğun aynı zamanda ailenin uygun eğitimlere yönlendirilmesi en önemli hususlardandır. Aksi halde çocukların dil ve konuşma gelişimlerinde güçlükler meydana gelmektedir, bu güçlükler de öğrenme problemlerinden benlik gelişimine; akademik başarısızlıktan iletişim problemine kadar birçok sorunu doğurmaktadır.

İşitme kaybı olan bireylerin karşılaşılabileceği dil ve konuşma sorunları, işitme kaybının ortaya çıktığı zamana, çeşidine, tanının konulma zamanına, derecesine, işitme cihazı ve/veya koklear implant kullanma durumuna, aldığı eğitim seviyesine ve türüne ve benzeri birçok etkene bağlı olarak farklı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak işitmedeki yetersizlik veya eksiklik olması halinde dil ve konuşma gelişimlerinde de gecikmelere ve sorunlara sebep olabilmektedir.