Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - besyo@gelisim.edu.tr

Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri








 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü




Otizmin Ne Kadar Farkındayız?

Bugün 2 Nisan otizm farkındalık günü birçoğumuzun çevresinde otizmli bireyler bulunmakta çağımızda artan sayılarına rağmen, bizler çevremizde olan otizmli bireylerin ne kadar farkındayız? Farkındalık ancak bilmek ve tanımak ile mümkün olabilir bu bağlamda bizlerde Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü olarak bu gün sizlere kısa da olsa otizm hakkında bilgi vermeyi amaçladık.

Otizm Nedir?

Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtilerini hayatımızın ilk üç yılı içerisinde gördüğümüz nörogelişimsel bir bozukluk olarak bilinmektedir. Dünyanın her coğrafyasında ve tüm sosyoekonomik seviyelerde görülmektedir. Erkeklerde, kızlara oranla 3-4 kat daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Otizmin nedeni tam olarak günümüzde bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalarda genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de etkisinin olabileceği bulunmuştur. Otizm ile ilgili yapılan araştırmalarda, toplumda görülme oranının %1 civarlarında olduğu belirtilmektedir. 
Toplumlarda sessiz, içine kapanık, ilerde nasılsa konuşur gibi yanlış düşünceler veya toplum tarafından damgalanma endişeleri ne yazık ki otizmli çocuklarımızın tanı ve tedavilerinde gecikmelere neden olmaktadır. Unutmamamız gereken en önemli noktalardan biri de Otizm, ne kadar erken tespit edilirse ve doğru bir şekilde yönlendirilirse, tedavi aşamasında olumlu geri dönüşler alınan bir bozukluktur. 
Otizm tedavisinde en iyi yöntem otizme yönelik verilen özel eğitimlerdir. Otizmin tedavisinde özel bir ilacı ya da aşısı yoktur, ilaç tedavileri genellikle otizme eşlik eden sinirlilik, hiperaktif hareketlilik, depresyon, takıntılar ve tekrarlayan hareketler için kullanılmaktadır.
 
Otizmli bireylerin ne kadar farkında olursak onlarla beraber paylaştığımız bu hayatı güzelleştirme şansımız o kadar artar.
 
OTİZMİN FARKINDAYIZ, ONLARIN YANINDAYIZ.