Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - besyo@gelisim.edu.tr

Spor Yöneticiliği








 Pandemi Sürecinde Türk Güreşi


Ülkemizin 2016 yılında yapılan Rio Yaz Olimpiyatları ile birlikte katılmış olduğu olimpiyat oyunlarının bütününde tabloda belirtilen spor branşlarında ülkemiz adına kazanılan madalya dağılımının 29 altın, 18 gümüş, 16 bronz olmak üzere toplamda 63 madalya ile en fazla madalya Güreş branşında kazanılmıştır.


52 yıl aradan sonra 2016 yılında Rio olimpiyatlarında alınan beş madalyanın sahipleri bu kez daha da hedef büyütüyor.
2019 yılının sonlarında Çin’ in Wuhan kentinde çıkan Yeni tip koronavirüs COVİD-19 salgını yavaş yavaş tüm dünyayı etkisi altına almaya Çin den yakın komşumuz İran’a oradan Avrupa ülkelerine doğru yayılmaya başlamıştı.

Salgının Avrupa ülkelerine yayılmaya başlamasıyla birlikte sağlık bakanlığımızca önerilen tedbirler uygulanmaya başlanmış, Gençlik ve Spor Bakanlığını yurt dışında gelen vatandaşlarımız için KYK yurtlarının açılmış ve vatandaşlarımız 14 günlük izolasyon sürecinde KYK yurtlarında misafir edilmişlerdir.

Salgının bulaşma riskinin azaltılması amacıyla yurt içi ve yurt dışı kamp ve faaliyetler iptal edilmiş, “EVDE KAL TÜRKİYE” projesiyle yeni bir dönem başlamış ve Türk Güreşinin aslanları, ülkesinin ve milletinin sağlığı için evlerine çekilip evlerinde yaptıkları çalışmaları sosyal ve ulusal medya ile paylaşarak  “EVDE KAL TÜRKİYE”  “ kampanyasının öncülüğünü yapmışlardır.
Türk güreşinde ise ilkler devam ediyordu.

Antrenörlere ve Hakemlere güreş tarihinde ilk kez çevrimiçi gelişim seminerleri verilmeye başlanmış olup, sokağa çıkma kısıtlamalarının başlaması ile de Türkiye Güreş Federasyonu hakemler için online sistemde eğitim ve gelişim seminerleri düzenlenmiş, antrenörler için ise pandemi sürecinde Güreş antrenmanları konulu seminerler yapılmıştır.

Şartlar ne olursa olsun güreşçiler hedeflerden vazgeçmemeliydi. Evde kalmaya başlayan güreşçilerimizin, çalışmalarının verimli olması için gerekli malzeme teminleri yapılmış, fizik, kondisyon ve motivasyonlarının bozulmaması için gerekli tüm önlemler alınmış, başta olimpik sporcularımız olmak üzere gerekli destekler sağlanmıştır.

Olimpik sporcuların yanı sıra alt kategorilerde (ümitler, Gençler, Yıldızlar ve Minikler) sorumlu teknik ekiplere talimatlar verilerek online sistemde çalışma programları hazırlanmış, internet üzerinden canlı yayın programları yapılmıştır.

Tüm kategorilerdeki milli takımların yanı sıra, süreçle birlikte faaliyetlerine ara verilen Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri güreşçilerine tek tek ulaşılarak moral, motivasyon, fizik ve kondisyonlarının olumsuz etkilenmemesi için yine internet üzerinden canlı yayınla psikolojik desteklerden, sağlıklı beslenmelerine kadar eğitici ve geliştirici programlar hazırlanıp, sporcuların bedensel ve ruhsal olarak hazır tutulmalarına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.

Amaç belirsizlik içinde geçen bu süreçte fiziksel ve ruhsal olarak tüm güreşçileri hazır tutmak sürecin bittiğinde tarihi zaferlere kaldığımız yerden devam etmektir.

Bekle bizi Avrupa, bekle bizi Dünya, bekle bizi Olimpiyatlar…
Türk güreşi geliyor.