Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - besyo@gelisim.edu.tr

Rekreasyon








 "Çocukla çocuk olup yüzmeyi sevdiriyorum"


İstanbul Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Rekreasyon Bölüm Başkanı Sevinç Serin Yaman ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşen söyleşinin konuğu olan Marmaris Yıldızları Gençlik ve Spor Kulübü Yöneticisi ve Eğitmeni Doğan Karakaş çocuk yüzme adaylarına yaklaşımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


Doğan Karakaş, söyleşide çocuklara yüzme sporunun basamaklarını öğretirken doğru iletişim kurabilme, havuz korkusu yaşayan çocuklar ile iletişim, tribünden çocuğa aile müdahalesi durumunda alınan önlemler, yüzme eğitmenlerinin donanımları gibi soruları yanıtladı. Karakaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncelikle çocuklarla çok iyi bir diyalog kurmayı deniyorum. Egolarımı, yaşadığım problemleri bir kenara bırakıp, göz teması ile onların seviyesine iniyorum, anne babadan çok çocukla konuşmak tercihimdir. Sonrasında havuzu tanıtıyorum ve havuzda kullanacağı malzemeleri oyuncak gibi çekici hale getirip dikkatini çekmeyi deniyorum. Geldiği gün havuza girecekse eğer havuzu gezdiriyorum, tuvalet eğitimi hakkında bilgi veriyorum, ortama ve bizlere alışması adına çalışan bütün arkadaşları tanıştırıyorum.

Eğer yüzme bilmiyorsa çocuk stres ve kaygı varsa çocukla suya birlikte giriyorum ve güvenini sağlıyorum.Oyun oynuyorum, beyin yaşamaya odaklı bir sistem olduğu için dikkatini oyuna çekiyorum ve alışmasını sağlıyorum. Çırpınma havuzu, ayaklarımızın yere değdiği güven duyduğu bir havuz. Büyük korku ve kaygı noktasında destek amaçlı kullanıyoruz. Çocukları gözlemlemeye başladığınızda korkuyor mu, stresli mi, net görülebiliyor ve ona göre bir başlangıç yapılabiliyor. Komik boneler, gözlükler takıyorum, oyuncaklarım var havuzda oynadığımız, çocukları tamamen eğlendirmeye yönelik başlıyoruz. Havuz korkusu yaşayan çocuklarımız geliyor, kaygılı ve hiç su deneyimi olmayan. Öncelikle suya almıyorum ve onu kendime yardımcı antrenör ilan ediyorum, ortama alışmasını sağlıyorum.

Bunu dahi istemeyen çocuklar oluyor, anneyi alıyorum sandalyede oturtuyorum, annesi ile göz teması kurması için. Ama bunu bir defaya mahsus yapmaya çalışıyorum. Her şeye rağmen hala girmiyorsa yine zorlamıyorum daha fazla önyargılı olmaması adına. Tribünden müdahale konusuna gelince, ben, ailenin çocuğu izlemesi taraftarı değilim ama ayda 1 defa tribünü açıyorum. Veli girdiği an tribüne çocuğa direktif vermeye başlıyor bu da dikkat dağınıklığına sebep oluyor. Bu şekilde tribünün açık olduğu günlerde genelde oyun oynatmayı tercih ediyoruz. İlk derse başlayan öğrencilerimizin görüntülerini çekiyoruz drone, kamera vs. yardımı ile çekimler yapıyoruz ve ailelerine aktarıyoruz.

Eğitim anlamında yüzme antrenörü iseniz 4 stili de bilmek gerekiyor ama maalesef hala yüzemeyen, yüzmesi eksik olan antrenör adayları var. Herkes çok iyi olmak zorunda değil tabi ki gelişime ve öğrenmeye açığız yaşam boyunca ama yapmış olduğumuz branşta derece istiyorsak eğer sporcunun, iyi bir çıkış, iyi bir su altı, iyi bir dönüş, iyi bir bitiriş yapması gerekiyor. Öğrenciyi başarılı kılmanın formülünü, antrenörün kendini geliştirmesine bağlıyorum’’


Doğan Karakaş, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Dünyada bu spor nasıl yapılıyor, neler yapabilirsem kendimi geliştiririm, eksiklerim nelerdir, çağı nasıl yakalayabilirim sorularının yanıtlarını aramaktan vazgeçmeyin"

Doğan Karakaş Kimdir?
Muğla Sıtkı Koçan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu Doğan Karakaş, uzun yıllar Marmaris Belediyesi Yüzme Kulübü bünyesinde yüzme eğitmenliği yaptı. Karakaş, 2015 yılından itibaren Marmaris Belediyesi Yüzme Kulübü'nde Yönetici ve Yüzme Eğitmeni olarak kariyerine devam etmektedir.