Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - besyo@gelisim.edu.tr

Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri








 Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası


Dünyada her yıl 10 milyon kişinin çoğunlukla önlenebilir nedenler yüzünden görme yeteneğini kaybettiği bilinmektedir.


Dünyada her yıl 10 milyon kişinin çoğunlukla önlenebilir nedenler yüzünden görme yeteneğini kaybettiği bilinmektedir.
 
Görme engelli bireyler için dünyada her yıl  7-14 Ocak tarihleri arası "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası"  olarak kabul edilerek,  resmi ve sivil çeşitli kuruluşlarca yapılan etkinliklerle göz sağlığının önemi vurgulanmakta, görme engelli kişilerin bu handikaplarından kaynaklanan sorunlarına çözüm yollarına farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır.

BEYAZ BASTON NEDİR?
 
Beyaz Baston, 1921 yılında Londra'da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesini ve dikkatlerini çekmesini sağlamak için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmasıyla başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931′de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Günümüze dek ulaşan bu gelenek, 7-14 Ocak tarihleri arasında "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası"nda sürdürülmektedir.          
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu olarak sağlıklı olan her bireyin aynı zamanda bir engelli adayı olduğu gerçeğinden hareketle, görme engelli vatandaşlarımızın hayata tutunmalarını ve toplumsal yaşamın her alanında var olabilmelerini sağlamak için hep beraber çalışmaktayız.
 
Hiç Kimse Görmek İstemeyen Biri Kadar Kör Olamaz 
  İbn-i Sina