Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - besyo@gelisim.edu.tr

Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri








 Avrupa Uzay Programı İlk Engelli Astronotu Arıyor


Avrupa Uzay Ajansı (ESA) uzun bir süre sonra bir kez daha astronot alımı yapacağını belirterek ve ajansa üye olan ülkelerin vatandaşlarına çağrıda bulundu. Fakat bu sefer bir ilki gerçekleştirerek astronot olarak başvuracak vatandaşlardan engellilerin de başvurabileceğini duyurdu.


Ajans uzaydaki araştırmalarında mevcut yetenek havuzunu büyütmek amacıyla adım atarak ciddi bir fiziksel engeli olan ilk astronotu bünyesine almak istiyor. Ajansın Tıbbi ekip lideri Guillaume Weerts, 22 Avrupa ülkesini içinde bulunduğu Parastronaut Projesi için bine yakın başvuru olduğunu ve bu kişiler içerisinden Nisan 2022'ye birkaç tane astronotu işe almayı planladıklarını iletti.


Aranan temel özellikler
 
  • ESA yetkilileri, kalifiye olabilenlerin alt bacağı olmayan, bir bacağı diğerinden daha kısa olan ve 4 1/4 fit boyunun altındaki yetişkinler olduğunu söyledi.
  • Ayrıca 50 yaşındakilerin altında olan ve sürekli ilaç tedavisi gerektirmeyecek ciddi hastalıklara sahip olmayanlar başvurabilecek.
  • Eğitim anlamında doğa bilimlerinden, mühendislik bölümlerinden ve matematik ya da bilgisayar bilimleri bölümlerinden birisi üzerine yüksek lisans yapmış olmak ve bu bölümlerden birinde en az 3 yıl iş deneyimine sahip olmak şartları yer almaktadır.
  • Ayrıca başvuracak kişilerin ileri seviyede (en az C1) İngilizce ve herhangi bir ikinci lisana sahip olmaları gerekmektedir.
  • Program, Baltık Denizi'ndeki Estonya gibi küçük ülkelerden başlayarak Almanya ve Birleşik Krallık gibi daha büyük ekonomiye sahip ve ajansa üye olan ülkelerin vatandaşlarına açıktır. güç merkezlerine kadar uzanan ESA üye devletlerinin vatandaşlarına açıktır.
  • Ajans özellikle kadın vatandaşların da başvurmasını istemektedir.
Başvurular 31 Mart tarihinde başlayacak.
Başvuru süresi 2 aydır.
Eleme süresinin tam olarak 18 ay sürmesi bekleniyor.
Seçilen astronotların ilk görevlerine 2025 yılında başlamaları planlanmaktadır.