Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - besyo@gelisim.edu.tr

Egzersiz ve Spor Bilimleri








 Kadın Sporcuların Menstrüasyona Bağlı Hormonal Değişikliklerini İzlemek İçin Spor Bilimi Kuruluşu


İngiliz Spor Enstitüsü, kadınların performansında dalgalanmalara neden olabilecek hormonları takip eden tükürük testleri yapacak.


İngiliz Spor Enstitüsü (EIS), kadınların her ay geçirdikleri adet döngüsünün iki ana gücü olan östrojen ve progesteron hormonlarının yükselişini ve düşüşünü izlemek için düzenli tükürük testinin kullanıma sunulması amacıyla çalışmalara başladı. Bazı kadınlar adet döngüsüyle ilgili düşük enerji, ağrı veya şişkinlik gibi semptomlar yaşayabilirler. Kadın ragbi oyuncuları üzerinde yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, adet döngüleriyle ilgili %93' ü bildirdikleri semptomların %67' sinin atletik performanslarını vurguladılar.
 
İngiliz Spor Enstitüsü bu konudaki belirsizlikleri bitirmek ve kadın sporculara daha kesin ve kişiselleştirilmiş destek sağlamak için hormonlarını takip ederek, sporcuların antrenman programlarının sağlıklarını veya yaralanmadan iyileşmelerini nasıl etkilediğine dair daha iyi bir fikir edinmeyi umuyor. Sporcuların adet döngülerinde anormallikler tespit edilirse bu durumu beslenmeye veya diğer müdahaleler ile ortadan kaldırmayı planlıyorlar. Geçen yaz İngiliz Spor Enstitüsü, futbol, ​​tenis, kürek, bisiklet, jimnastik ve modern pentatlon dahil olmak üzere sekiz spor dalından 15 elit sporcuyu içeren ve hormon testinin gerçek zamanlı eyleme geçirilebilir veriler sağlayabileceğini öne süren bir pilot çalışma başlattı.
 
İngiliz Spor Enstitüsü araştırmanın hala çok erken bir aşamada olsa da, fikir, 2024' teki Paris Olimpiyatları öncesinde kadınların genel sağlığını ve performansını gerçekten iyileştirip iyileştiremeyeceğini test etmek için teknolojiyi Tokyo' dan sonra daha geniş bir alana yaymayı hedefliyor. Ayrıca, şimdilik literatürde kadın sporcuların performanslarına olumlu etkisinin olduğuna dair çok az kanıt bulunsa da Chelsea, geçen yıl kadın futbol oyuncularının antrenmanlarını adet döngülerine göre uyarlamaya başlayan ve bunu uygulayan dünyadaki ilk futbol kulübü olmuştur.
 

Hazırlayan

Arş.Gör. Şeyma Öznur Cesur