3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

Dünyaya gelen her 10 çocuktan biri engelli olarak doğmakta veya doğduktan sonra hayatını engelli olarak sürdürmek zorunda kalmaktadır. Uluslararası düzeyde yapılan araştırmalarda bu çocukların %80'inin rehabilitasyon merkezi ve spor alanlarından faydalanmamakta ya da faydalandırılamamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nüfus içindeki engelli oranını, gelişmekte olan ülkeler için yaklaşık yüzde %12 olarak belirtmektedir. Türkiye'de bu alanda yapılmış en geniş çalışmada ülkemizde nüfusun %12,29'unun engelinin bulunduğu tespit edilmiştir. Son nüfus sayımında da ülkemizde yaklaşık 8,5 milyon civarında engelli olduğu tahmin edilmektedir. Bu engelli nüfus, yakınları ve ailesiyle beraber düşünüldüğünde, ülkemizde ve dünyada çözüme ihtiyaç duyulan en büyük sorun alanlarından birinin engelli bireyler ve  yaşamlarıdır.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile Birleşmiş Milletler tarafından belirlenmiş bir gündür. Ancak sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde değil, yaşamımızın her anında engelli bireylerimizin yanında ve destekçisi olmak, onlar için  daha yaşanabilir bir dünya, toplum içinde daha aktif yer aldıkları bir ortam oluşturmak mecburiyetindeyiz.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü, engelli bireylerin her alanda olduğu gibi spor bilimleri alanına da katılım sağladıklarında üstün başarılara imza atabileceklerine inancını korumakta, bugüne dek engelli bireylerin nice imkânsızlıkların ve engellerin defalarca üstesinden geldiklerinin farkındadır. Bu nedenle bünyemizde yetişen her öğrencimiz birer eğitim neferi olduğu kadar, hepsi gelecek hedeflerini ve kariyerlerini bilimsel araştırmaların ışığında nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan engelli bireylerimizin, eğitim, istihdam, barınma ve bakımının sağlanması, ailelerinin desteklenmesi, vatandaşlarımızın engellilik konusunda bilinçlendirilmesine adamış bulunmaktadır.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, ülkemizdeki ve dünyadaki engelli kardeşlerimizin karşılaştıkları tüm engellerin aşılmasında, toplumsal farkındalık için bir fırsat olmasını temenni ediyoruz.

Bu gün vesilesiyle; İstanbul Gelişim Üniversitesi Engellilerde Egzersiz ve Spor bilimleri Bölümü olarak, gerek akademik kadromuz gerek öğrencilerimiz ile birlikte tüm engelli bireylerimizin her zaman yanında olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.